Veliki petak za male ljude

U ovom svetu u kom živimo svačeg ima, a opet često uspeva svašta da nam fali. Onog što nam ne treba, nekom perverznom logikom, obično ima i previše. Licemerja pogotovo. Onog što nam fali nikad nema dovoljno. Doslednosti recimo. Doslednost podrazumeva da svoje misli usaglasimo sa onim što govorimo, a ono što govorimo usaglasimo sa onim što činimo. Zvuči jednostavno, ali u praksi teško izvodljivo i retko kome ostvarivo.

Iskren da budem dokurčilo mi je više da slušam poslodavce koji nam sedeći na parama objašnjavaju da je normalno što nam plate kasne, pulmologe sa cigarama u rukama u zadimljenim ordinacijama kako nam govore da ne smemo da pušimo jer ćemo dobiti rak pluća, ministara koji nam sa Tajlanda poručuju kako treba još malo da se strpimo i stegnemo kajiš da bi nam bilo bolje, a vala i sveštenika, đakona, mitropolita i ostalih crkvenjaka koji nam iz svojih audija i vila sa zlatnim kvakama govore o suzdržanosti i postu, iz svog bluda i sodome o moralu i grehu.

Zato bi bilo lepo da se ove godine na Uskrs svo sveštenstvo SPC-a u duhu tog praznika prvo pomoli za Kačavendu koji se tereti za obljubu maloletnog Blažanovića Milića. Da u toj molitvi dalje pomenu i Pahomija koji je optužen da je primoravao četvoricu dečaka, polaznika škole za sveštenike pri eparhiji, na bludne radnje. Slobodno neka se Bogu naglas pomole i za oprost grehova Artemiju koji se tereti zbog zloupotrebe položaja u vezi sa raspolaganjem novca za obnovu manastira na Kosovu. Znam da bi se molitva odužila, ali zarad spiranja ljage koja se navukla na crkvu imali bismo svi strpljenja da sačekamo i čujemo da pominju i sveštenika Branislava Peranovića, nekadašnjeg upravnika „Rehabilitacionog centra Crna Reka“ koji se tereti da je u kampu za odvikavanje zavisnika na smrt prebio šipkom i pesničenjem Nebojšu Zarupca, što je izazvalo njegovo povraćanje i gušenje sopstvenim želudačnim sokom. Neka pomenu i onih dvojicu monaha koji su se u Gračanici pobili među sobom pre par godina.

E onda, kada završe sa tim, slobodno neka pomenu i nas. Dok to ne urade, bolje neka nas niko od njih ne uzima u usta, jer je došlo vreme kada su moralna načela bezbožnika postala jača od onih kojima se vode pojedini sveštenici. Nek nas ne uzimaju u usta da im se jezik ne bi svezao u čvor od Kosmičke pravde jer ih božja možda više, toliko ogrezle u grehu, ni ne stiže, jer ih od stida On više ni ne gleda.

Znate šta… Zato se mi, grešnici, obični ljudi, pomolimo ovih dana za njih jer nisu oni toliko mali koliko su usitnili sebe. Pomolimo se svi mi, bili vernici ili ne, jer to ne određuje da li umemo da opraštamo. Svako od nas ima nekog svog Boga kom veruje, neko ga zove Isus, neko sreća, neko karma, neko majka, neko nauka, ali sve je to na kraju isto. Nešto što nas vodi, nešto što nas održava i što nam daje smisao. Dosta nam je licemerja, dosta nam je nepravde, ali bićemo veliki ljudi samo ukoliko umemo da ne budemo kao oni.