Venero, imamo problem

Nema poljupca dok vi ne kažete da, nema seksa dok vi ne kažete da, nema braka dok vi ne kažete da, nema dece dok vi ne kažete da. Ne bi bilo sveta kad biste vi odlučile da ga ne bude. Muškarci koji ne shvataju kolika je zapravo moć u ženskim rukama ili žive ispod kamena ili u hibernaciji. Ili u svojoj zatucanosti.

Ta fizička snaga koju muškarac poseduje zavaravala ga je vekovima da je nekakva kontrola u njegovim rukama. Sada, kada živimo u vremenu gde se stvari ne rešavaju dvobojima, pesničenjem i buzdovanima,  kad za hranu ne mora da se love srndaći po vrletima, fizička dominacija kao prednost u muško-ženskim odnosima je potpuno obesmišljena. To je činjenično stanje, danas, leta gospodnjeg 2016. Pod kamen u mikrosvetove nekih muškaraca kapiram da ova vest još uvek nije stigla, al uskoro će. Problem u vezi sa takvim muškarcima rešava se lako. Stavite zabranu na one stvari, i da vidite kako posle par dana ima da predu kao male mace.

Veći problem vidim u tome što i dalje neke žene dele ljude na čoveka i ženu. U tome što će neke pročitati prethodnu rečenicu i neće shvatiti šta je sporno. U tome što i danas misle da ne mogu da budu glava kuće. U tome što mnoge misle da ne mogu kroz život same. U tome što i dalje ima žena koje su u stanju da pomisle za neku komšinicu koju je prebio muž „ ko zna šta je ona uradila, verovatno je zaslužila“. U tome što umesto da vam ćerke budu nezavisne i sposobne, vaspitavate ih da budu poslušne i da treba da trpe. U tome što sinove nesvesno vaspitavate da budu nesposobni idioti koji ne umeju da vode računa o sebi tešeći se da će naći neku ženu koja će da ga „sluša“. Pritom zaboravljajući da je i ta njegova buduća žena nečija ćerka, a i žena baš kao što ste i vi.

Fotografija: Dimitri Daniloff

Fotografija: Dimitri Daniloff

Problem je u tome što majke kad rode sina misle da su rodile naslednika, glavu kuće, kuronju i šmekera za kojim će žene da seku vene, a kad rode ćerku misle da su rodile osećajnu, krhku vilu, časnu i prepodobnu buduću gospođu koja će sa ponosom nositi muževljevo prezime. Sve bi bilo ok kad biste kuronju malo više učili da pegla, kuva i poštuje, kad biste ga učili jednakosti, manirima i džentlmenstvu, a krhku vilu učili da sama o sebi vodi računa, da se bori, bude nezavisna, jaka i otresita, kad biste je učili jednakosti, manirima i damstvu.

Revolucija rodne ravnopravnosti bi procvetala kad bi očevi ćerkama kupovali kondome, kao što kupuju sinovima pred ekskurzije. Suviše malograđanštine je ostalo među nekim roditeljima pa se i danas boje ćerkinih menstruacija. Kao da gaje kerušu koja može da im donese u kuću štence koje ne žele da gaje. Alo, o ćemu pričamo??? XXI vek je!!! Ako vaše dete, i muško i žensko, vaspitate i naučite kako i od čega da se čuva, niko neće neželjeno zatrudneti.

Žene, osvestite se, stanite jedna uz drugu, i budite solidarne međusobno. Niste slabe jer ste žene, niti smo mi jaki jer smo muškarci. Svi oni koji ne shvataju da svaka Osoba može da bude jaka, slabiji su od svih. Nisu Frida Kalo, Amelija Erhart, Koko Šanel, Indira Gandi, Madona, Klara Cetkin, Roza Luksemberg, Majka Tereza, Margaret Tačer, Opra Vinfri, Virdžinija Vulf, Nadežda Petrović, Eva Peron, Merlin Monro, Ana Frank, Odri Hepbern, Kleopatra, Jovanka Broz, Isidora Sekulić i mnoge mnoge mnoge druge svoju hrabrost ostavljale svetu uzalud. Vaša prava su i danas ugrožena, zato pamet u glavu, štikle na gotovs i gde su one stale, vi produžite. Zbog naših ćerki.