Blogohuljenje

Ima li te? Znan si mi pod imenom Bog, al se na to ime ne odazivaš. Bar meni nikad nisi. Ili jesi, a da to ne znam. Upitao bih te nešto. Svašta. Ja, skoro pa Tvoj imenjak, koji u Tebe ne verujem. Licemerno je to. Opraštaš li mi? Daješ li mi nove šanse? Smetam li ti? Zašto bih ti smetao ja ako ti ne smeta plač majki koje sahranjuju jedince. Spram toga, meni možeš da se smeješ.

Al’ ponekad pomislim da si gluv. Još koliko puta gladni moraju da pomisle da imaju dovoljno, da bi bogati shvatili koliko zapravo nemaju? Koliko još srca mora da vaskrsne, da bi makar jedno pustio da u miru umre? Koliko još bezbožnika mora da posumnja da ipak postojiš, da bi te makar jedan vernik ugledao? Još koliko svojih senki se moramo uplašiti, da bismo makar na dan hrabro kroz mrak hodali? Koliko još repriza ću vrteti po glavi, da bih bar još jednom čuo zaglušujući aplauz premijere? Koliko još pametnih mora shvatiti da nije u pravu, da bi glup jednom popustio? Koliko će se još slepih popeti na vrh kolone, pa da bar jedan okati siđe sa stranputice?

Pomolim ti se ponekad, skoro pa greškom. Bar ja tako pomislim. I upašim se… da si možda srdačan. Ne znam umem li ti se zahvaliti. Trebam li? Ne znam imaš li razumevanja za moja lutanja. Da li si toliko veći od mene da ipak imaš, iako ja za sve tvoje tišine nemam?

Suviše dugo se ova planeta vrti, suviše dugo dudnji ovo srce u prazno, suviše dugo odzvanja nemaština, da bih ja i dalje imao razumevanja za to. Znaš… Nije lako nama ljudima. Mi postojimo. Ti se šunjaš. Niko nam ništa ne garantuje. Ti bar imaš tvoju večnost. Mi ti se nadamo. Ti nas očekuješ. Da, znam da je blagosloven onaj koji veruje a nije te video… Al samo ne znam šta mi vrag nudi jer, eto, ni njega nisam video.

P.S. Izvini što ti ne persiram.