Bog i šeširdžija

Znate šta… Ovo ne pišem nikome. Ili pišem Nikome. Pišem svima onima koji ne znaju srpski, a osećaju se isto ko ja. Pišem svima onima nepismenima koji nijedno slovo ne znaju a koji umeju da zaplaču kad i ja. Pišem svima onima izgubljenima koji ne znaju gde su isto k’o i ja. Pišem svima vama koje nije briga šta je sa mnom i gde sam ja a i dalje čitate ove redove. Pišem prošlima. Mrtvima. Tihima. Zaboravljenima. Pišem onima koji neće imati komentar. Kojima neće biti bitno to što na kraju nisam napisao ništa. Pišem onima kojima neće smetati što sam površan, uvredljiv, glup, nezreo i mlad. Pišem onima koji se smeju mojoj gluposti.

Pišem Ostavljenima. Onima koji se nasmeju a ne znaju zašto. Onima što klimaju glavom kad ne razumeju. Onima što nemaju kad im treba i što imaju kad im ne treba. Nekako se sa njima uvek razumem. A razumem i one koji ćute. Koji nose u sebi. One Tihe. One glupave koji ne govore teške stvari jer im je pun kurac prepametnih koji lako osođuju. Svima onima koji moraju biti zagrebani da bi bili shvaćeni. Oni koji su za stakleno zvono čuli samo u bajkama, a videli ga nikad nisu ni u mašti. Onima kojima su muda, mozak i srce veći od sujete, majke i vere.

Slika

Izvor: Google.com

Onda… pišem nepostojećima. Ja, takođe nepostojeći. Jer teško je uskladiti onog Ja koga ja poznajem sa onim Ja koga ti misliš da vidiš. U mom slučaju njih dvojica su Bog i šeširdžija. Daleki ko Bogdan i Beograd. Najviše volim vas koji me ne čitate. Ne čujete moja dozivanja, ne znate moje brige, ne znate moje ime. Koji prođete pored mene i pomislite ništa. Koji me ne vidite. Kojima sam nebitan.

Dovoljan sam sam sebi sa ovom ludom glavom na ramenima, tako da mi i poljubac dragih i bitnih u nju ponekad bude pretežek. Dovoljni su mi i predovoljni ovi strahovi što su mi se u glavi nakotili ko gladni kerovi. Ovi desni što mi krvare već mesecima, ove pare u novčaniku koje bih pocepao, ova budućnost što se približila a ne znam šta bih s njom, ovaj vazduh koji bez pitanja i dalje ulazi u mene… Najviše me svrbe poljupci. Nebitni. Strani. Bojim se zarazni. Svega toga mi je dovoljno i previše. Samo mi još vi falite.